viltschilderij

VILTPANEEL

MET EEN HISTORISCH VERHAAL

 

 

Stilleven met bloemen, Balthasar van der Ast,

ca 1625 uit de collectie van de rijksstudio. Rijksmuseum Amsterdam.

 

Voor Amber stond de wens een bloemstilleven uit de 17 eeuw te gebruiken voor een viltpaneel.

Met deelname aan de Rijksstudio Award 2017 ging ze de uitdaging aan. Dit prachtige sfeervolle werk van 150 x 100 cm is het resultaat!

 

 

De basis van dit ontwerp is het Stilleven met bloemen, van Balthasar van der Ast, ca. 1625. De afbeelding in enigszins digitaal aangepast om het beeld meer passend te maken bij de 20 eeuw. Met verschillende textieltechnieken heeft Amber het beeld ingekleurd met wol en draad. De synthetische kleuren die ze normaal gebruikt bleken niet goed passend bij de tijdgeest van de afbeelding. Daarom besloot Amber alle wol en garens zelf te verven met Indigo, Meekrap en uienschillen. Een uitdagende en voor haar toen nog onbekende techniek.

 

Na het vilten is het werk rijk gedecoreerd met grove borduur- en naaisteken. Een 3D gehaakt bloemetje ligt als verwijzing naar vergankelijkheid op de tafel naast de vaas.

Door de combinatie van moderne technieken – het digitaal printen van de afbeelding van Balthasar van der Ast op zijde stof – en oude textielambachten, is er een nieuw reproduceerbaar beeld ontstaan.

 

Daardoor is het mogelijk om in huiselijke kring te kunnen genieten van oude meesters uit de collectie van bijvoorbeeld het Rijksmuseum.

Watersnip 50, 1452 VE, Ilpendam | 06-51405165

Copyright @ All Rights Reserved